perjantai 31. maaliskuuta 2017

Classic Baby

PERUSTIEDOT

Nimi: Classic Baby
Rotu, skp: Paint horse -tamma
Säkäkorkeus: 155 cm
Syntymäaika: 4.1.2012 (kuollessaan 30v

Omistaja: Oresama, VRL-02753, kasvattaja Forst Class (evm)
Painotus: Lännenratsastus
Meriitit: YLA3 (5/13), WRJ-I (1/13)

Classic Baby menehtyi 31.3.2017 vanhuuteen 30-vuotiaana.

KUVAGALLERIA

 
© chao

LUONTEESTA


Baby on miellyttämishaluinen tamma
Yksi Brisesin ensimmäisistä kantatammoista, Classic Baby eli Baby on luonteeltaan hyvin tottelevainen ja nöyrä tapaus. Hevosseurassa se kyllä osaa pitää puolensa, mutta ei ole oikeastaan koskaan simppaillut ihmisystäviään vastaan. Tamma myös elää kehuja varten, joten sen puolesta sille on helppo opettaa vaikka minkälaisia temppuja. Se osaakin jo antaa kaviota, irvistää ja hypähtää käskystä saadakseen herkkuja.
Baby on kunnon hoitohevonen. Se pysyy rauhallisesti aloillaan, kun sitä harjaa. Vaikka ympärillä olisi millainen hulina, se pystyy seisomaan kunnolla ja keskittymään hoitajaansa. Joskus neiti tietenkin moikkaa tuttuja hirnahtamalla, mutta siihen se jää. Baby on kunnolla myös irti karsinassaan, jos harjauspuomilla on ruuhkaa, ja ainakin isännän ankaran kurin se tuntee niin hyvin että pysyy paikoillaan vaikka irtonaisen riimun päässä maahansidottuna. Eikä kukaan muukaan ole Babyn käytöksestä valittanut.
Tämä tamma on nopea satuloitava. Lännensatulan voi vain nostaa sen selkään ja kiristää vyön, kiinnittää toisen. Baby ei pullistele vastaan, ja koko rutiini on muutenkin sille jokapäiväistä arkea. Kuolaimet se ottaa säyseästi, kun hoitaja niitä tarjoaa, ja pitää päänsä alhaalla suitsimista varten. Sitten vain selkään ja töihin.
Käytännön harjoittelussa opetettu huippuhevonen
Lännenratsuja on kahdenlaisia. Toisten elämä on kilpailuissa ja valmentautumisessa. Toiset ovat kuin Baby ja harjoittelevat kilpailuihinsa jokapäiväisessä työssään. Meidän Babyn toimenkuvaan kuuluu ratsastajan kyydittäminen tilan töissä edestakaisin, ja yleensä niin ettei selästä tarvitse laskeutua välillä. Tamma nojaa hienosti vastakkaiseen suuntaan tasapainoa hakien, kun ratsastaja kurottuu alas avaamaan matalan portin. Se ei hidastele, eikä lopeta kävelemistään vaikka ratsastaja poistuisi, liukuisi alas, nostaisi repun selkäänsä ja ponnistaisi käyntivauhdista takaisin kyytiin. Baby ei piittaa, se vain tekee täsmälleen niin kuin käsketään. Vaikka lenkki olisi pitkä ja raskas, tai vaikka vain kierrettäisiin aidattua kenttää, tamma ei hidastele tai lusmuile. Se on reipas ja ahkera, tottelevainen työntekijä.
Joskus Baby osallistuu lännenratsastuskisoihin, ja taitavana käyttöratsuna se taitaa lajin jos toisenkin. Eniten Babyn mieleen selvästi on trail, koska se tuntuu olevan kotonaan sellaisten tehtävien parissa. Ja tamman rentous johtunee siitä, että sen päivien työstä ainakin 80 prosenttia koostuu trailin tyyppisistä hommista. Ero on että kotona se tekee kaiken käytännössä, ja kisoissa se vain samalla osoittaa olevansa paljon muita parempi ratsu. Siinä sivussahan tuo oman luokan voittaminen menee.

SUVUSTA

Championship
paint, 157cm, evm.
Nice Game
paint, 155cm, evm.
Speed Chess
paint, 160cm, evm.
Nicely Done
paint, 152cm, evm.
Forbidden Felicia
paint, 159cm, evm.
Akhilleus III
paint, 160cm, evm.
Forbidden Fatima
paint, 158cm, evm.
Cassic Chardonnay
paint, 154cm, evm.
Luxus Life
paint, 159cm, evm.
Life Lasts Longer
paint, 160cm, evm.
Luxus Artwork
paint, 160cm, evm
Classic Lady
paint, 152cm, evm.
Sure Sweetheart
paint, 155cm, evm.
Classic Companion
paint, 151cm, evm
Championship on pelkästään kilpailukäyttöä varten kasvatettu ja opetettu lännenhevonen. Kyvykäs se olikin, ja voitti kymmeniä kilpailuita pitkällä urallaan. Se sai myös laatuarvostelupalkinnon lännenratsastuksesta ja jälkeläistensä perusteella. Koko elämänsä aikana hevonen astuikin tammoja vinhaan tahtiin, ja eläviä varsoja syntyi 90. Niistä noin puolet lähti kilpailemaan ja puolet käyttöhevosiksi töihin. Molemmat puoliskot menestyivät hommissaan oikein hienosti. Championship periytti kaunista väritystä, leppoisaa luonnetta ja lännenhevosen kykyjä.
Kevyt, 155cm korkea Nice Game oli alun perin töissä kotitilallaan ihmistensä oikeana kätenä, mutta sitä kokeiltiin viedä lännenratsastuksen eri lajien kilpailuihin sen ollessa kahdeksan. Yllättävä menestys lennätti Nice Gamen yhä uusiin kilpailuihin, ja se teki aina parhaansa. Menestyksestä kertoo yhdeksän cup-sijoitusta ja laatuarvostelupalkinto. Eläkkeelläkään Nice Game ei enää palannut töihin, joissa se oli kyllä ollut hyvä, vaan siitä tuli arvokas siitosori.
Kaikkia kolmea varsaansa suurikokoisempi Speed Chess oli ihan tavallinen ranchin käyttöhevonen. Se sinkoutui hyvään maineeseen nuorimman varsansa, hienosti menestyneen Nice Gamen ansiosta. Siinä vaiheessa kun kiltistä ja hyvärakenteisesta Speed Chessistä oltaisiin haluttu astutuksia, se oli kuitenkin jo kuollut vanhuuteen.
Nicely Done oli yhden miehen hevonen, ja se mies oli tietenkin tamman isäntä. Kuulopuheiden mukaan ratsu oli isännällään pelkkänä lemmikkihevosena, jolla ratsasteltiin silloin tällöin. Huhut kertovat myös kipakasta luonteesta. Ratsu ei ole jättänyt jälkiä minkäänlaisiin rankingeihin tai vanhoihin kilpatuloksiin, mikä antaa olettaa, ettei sitä käytetty kilpailuihin.
Hennonruskeilla läiskillä varustettu Forbidden Felicia eli elämänsä suurella kilpatallilla seuranaan lähinnä englantilaiseen tapaan meneviä puoliverisiä. Englantilaisittain Feliciallakin ratsasteltiin, ja se meni esteitä ja koulua keskinkertaisella menestyksellä. Puoliverisiä se ei peitonnut, mutta keräili kuitenkin sen verran sijoituksia että se astutettiin muutamaan kertaan alueen parhailla oreilla. Felicialla on neljä varsaa, kaikki huippuoreista, ja kaikki neljä ovat olleet loistavia kilparatsuja lähinnä lännenratsastuksen lajeissa.
160cm korkea Akhilleus III oli hyvän suvun perusteella valittu siitosori. Omalla elämänurallaan se kokeili pari kertaa kilpailla western trailissa, mutta eipä se treenaamatta ja käytännössä harjoittelematta hyvin onnistunut kisoissakaan. Huono menestys ei upeasukuisen orin mainetta tahrannut, vaan se sai tammoja vieraakseen tasaisesti koko elämänsä ajan. Ori oli kuulemma luonteikas tapaus, josta sai kunnon hevosen vain pitämällä sen tiukasti kurissa.
Forbidden Fatima oli niitä tavallisia ratsuja, jotka työskentelivät kotitilallaan koko elämänsä ajan. Fatimasta ei ole jäljellä edes kuulopuheita, mutta yleensä kotona työskentelevät vain parhaimmanluonteiset hevoset, joten todennäköisesti Fatimakin oli kiltti ja fiksu. Sen varsamääristä tai kilpailuista ei ole mitään tietoa.
Classic Chardonnay -tamma on se hevonen, jonka nimi tulee aina muistaa, kun puhutaan painteista. Se on 154cm korkea, ulkonäöltään melko keskinkertaisen oloinen, mutta kun sen selässä istuu, huomaa heti millainen tähti se on. Chardonnay koulutettiin tilan töihin, ja tavallisina arkipäivinä se treenasi tavallisessa työssään kaikkea muuta kuin tavalliseksi kilparatsuksi. Ratsu oli huipulla viisivuotissyntymäpäivästään yhdeksänvuotiaaksi asti, ja sen suosikkilajit olivat trail, keyhole race ja pleasure. Kilpailuiden jälkeen ratsusta tuli siitostamma. Se sai palkinnot westernjaoksen laatuarvostelusta, yleislaatuarvostelusta ja myöhemmin jälkeläislaatuarvostelusta.
Hyvärakenteinen Luxus Life oli Bensenville Ranchin töissä arvokas hevonen, ja vanhempana tilan oma siitosori. Se oli luonteeltaan uskomattoman tasainen ja nöyrä. Orista ei suotta yritetty kilparatsua. Se menehtyi jo 17 vuoden iässä liukastuttuaan pahasti ja rikottuaan siinä rytäkässä polvensa.
Luxus Lifen isä oli harrasteheppa Life Lasts Longer, joka ironisesti jouduttiin lopettamaan jo kahdeksanvuotiaana murtuneen putkiluun vuoksi. Elinaikanaan "Lalle" ehti kuitenkin kaikenlaista nuoren isäntänsä kanssa. Se kilpaili voitokkaasti trailissa ja pleasuressa, ja sai vieraakseen neljä melko mukavaa tammaakin. Ori ei ollut työhevonen tai upea saturatsu, vaan aivan tavallinen, 160-senttinen, rakastettu lemmikki.
160cm korkea herasilmäinen Luxus Artwork sokeutui seitsenvuotiaana parhaassa kisaiässään. Ajateltiin, ettei siitä ikinä tule hevosta, ja että se kolhisi itseään, jos se jäisi laitumelle seurahevoseksi ja siitostammaksi. Toisin kuitenkin kävi. Luxus Artwork ystävystyi läiskikkään shetlanninponitamman kanssa, ja kokoeroa lukuunottamatta tammat olivat kuin peilikuvia toisistaan. Vaikka kilpaura jäi kesken, tamma oli hyvä jalostushevonen, ja monen lemmikki- ja hevoslehden keskiaukeaman jutun tähti poniystävänsä kanssa.
Pieni, kevyt ja nopea Classic Lady hakkasi kilpailijansa toistuvasti keyhole racessa, pole bendingissä, ja jopa barrel racessa. Sen luonne oli huhujen mukaan liian sisukas ja periksiantamaton rauhallisiin lajeihin, mutta jos olikin, jälkeläisten luonteisiin ei kipakkuus vaikuttanut. Tilan töissä ei Classic Lady ollut yhtä hyödyllinen kuin rauhallisemmat lajitoverinsa, joten siitä tuli yksinomaan kilparatsu ja myöhemmin siitoshevonen.
Kolme tammaa astuttuaan lähti Sure Sweetheart lemmikkihevoseksi jonnekin päin Pohjoismaita, eikä siitä olla sen jälkeen kuultu mitään. Ennen lähtöään tämä 155-senttinen vauhdikas ori kävi sijoittumassa muutamaan kertaan keyhole racessa. Sen varsoistakin tuli menestyneitä tapauksia lännenratsastuksen vauhdikkaampiin lajeihin.
Classic Companionissa oli jotain prinsessamaista. Se oli sähäkänpuoleinen lady, hienohelma kaikkien huhujen mukaan, ja liian kaunis tekemään töitä ruokansa eteen. Tamma menestyikin näyttelyissä paremmin kuin pellolla työmiesten seurana, ja hyvien tuloksien ansiosta siitä tuli melko nuorena siitostamma. Kaikki Classic Companionin varsat muistuttavat ulkonäöltään kovasti emäänsä.

JÄLKELÄISET

12.03.-12 t. Classic Angel RR (i. Primal Scream)
22.05.-14 o. Classic Memories RR (i: Primal Scream)
14.10.-14 t. Classic Eris RR (i. Spy-Fly)

KILPAILUT

PäivämääräJärjestäjäLuokkaSijoitus
18.01.-12Chinét RanchWRJ/Reining4/42
18.01.-12Chinét RanchWRJ/Western Riding2/41
18.01.-12Chinét RanchWRJ/Western Trail3/36
17.01.-12Chinét RanchWRJ/Versatile Horse4/25
15.01.-12Chinét RanchWRJ/Halter3/39
15.01.-12Chinét RanchWRJ/Western Riding3/41
15.01.-12Chinét RanchWRJ/Western Pleasure2/33
14.01.-12Chinét RanchWRJ/Western Pleasure1/27
14.01.-12Bahie ArabiansWRJ/Reining1/25
14.01.-12Bahie ArabiansWRJ/Western Pleasure2/19
11.01.-12Chinét RanchWRJ/Reining5/42
27.12.-11Arcadia MorgansWRJ/Western Pleasure4/39
25.12.-11Arcadia MorgansWRJ/Reining2/32
25.12.-11Arcadia MorgansWRJ/Freestyle Reining3/33
25.12.-11Arcadia MorgansWRJ/Western Trail5/30
12.01.-12Bahie ArabiansWRJ/Western Riding2/29
13.01.-12Bahie ArabiansWRJ/Halter4/28
13.01.-12Bahie ArabiansWRJ/Western Riding4/29
13.01.-12Bahie ArabiansWRJ/Western Pleasure3/23
20.01.-12Chinet RanchWRJ/Halter1/33
20.01.-12Chinet RanchWRJ/Western Pleasure1/27
20.01.-12Chinet RanchWRJ/Versatile Horse2/19
28.02.-12ZurückWRJ/Versatile horse1/15
29.02.-12ZurückWRJ/Reining2/27
29.02.-12ZurückWRJ/Western Riding4/25
29.02.-12ZurückWRJ/Western Trail4/26
29.02.-12Bremen ParkWRJ/Versatile Horse, WRJ-Cup5/25
29.02.-12Bremen ParkWRJ/Western Trail, WRJ-Cup6/45
01.03.-12ZurückWRJ/Versatile Horse1/10
02.03.-12ZurückWRJ/Halter3/21
02.03.-12ZurückWRJ/Western Pleasure1/20
03.03.-12ZurückWRJ/Reining3/27
27.03.-12ZurückWRJ/Halter5/32
27.03.-12ZurückWRJ/Western Pleasure2/37
28.03.-12ZurückWRJ/Reining2/45
29.03.-12ZurückWRJ/Versatile Horse2/21
29.03.-12Bremen ParkWRJ/Western Riding1/32
31.03.-12Bremen ParkWRJ/Western Pleasure1/34
01.04.-12Bremen ParkWRJ/Versatile Horse1/13
12.04.-12Bremen ParkWRJ/Halter4/23
12.04.-12Bremen ParkWRJ/Versatile Horse3/17
13.04.-12Bremen ParkWRJ/Reining1/31
15.04.-12Bremen ParkWRJ/Western Trail2/28
18.04.-12Kilva JKWRJ/Western Riding2/24
19.04.-12Kilva JKWRJ/Western Pleasure2/19
29.04.-12al NayjaWRJ/Halter3/17
29.04.-12al NayjaWRJ/Freestyle Reining1/23
06.05.-12al NayjaWRJ/Halter2/19
06.05.-12al NayjaWRJ/Freestyle Reining3/27
12.05.-12al NayjaWRJ/Western Pleasure1/36
20.05.-12al NayjaWRJ/Freestyle Reining5/31
20.05.-12al NayjaWRJ/Western Pleasure3/33
27.05.-12Al NajyaWRJ/Halter1/29
12.06.-12Kilva JKWRJ/Western Horsemanship2/18
12.06.-12ZurückWRJ/Versatile Horse2/18
13.06.-12Kilva JKWRJ/Western Riding5/25
14.06.-12ZurückWRJ/Halter1/16
14.06.-12ZurückWRJ/Versatile Horse1/18
14.06.-12Kilva JKWRJ/Western Riding1/25
14.06.-12Kilva JKWRJ/Western Pleasure2/22
15.06.-12Arcadia MorgansWRJ/Western Pleasure4/42
16.06.-12ZurückWRJ/Reining2/32
18.06.-12Arcadia MorgansWRJ/Halter3/26
20.06.-12Arcadia MorgansWRJ/Reining5/41
22.06.-12Virtuaalitalli MustangWRJ/Western Trail3/11
22.06.-12Virtuaalitalli MustangWRJ/Western Horsemanship3/9
02.07.-12ZurückWRJ/Halter4/22
02.07.-12ZurückWRJ/Western Riding1/24
04.07.-12ZurückWRJ/Reining5/29
04.07.-12ZurückWRJ/Western Riding4/24
04.07.-12ZurückWRJ/Western Preasure4/22
23.09.-12Arcadia MorgansWRJ/Reining1/42
23.09.-12Arcadia MorgansWRJ/Western Pleasure2/33
29.09.-12Thorn Inc.WRJ/Versatile Horse3/41
29.09.-12Thorn Inc.WRJ/WesternPleasure7/61
11.02.-13BailadorWRJ/Ranch Trail1/31
11.02.-13BailadorWRJ/Freestyle Reining5/29
12.02.-13BailadorWRJ/Freestyle Reining5/29
14.02.-13BailadorWRJ/Freestyle Reining4/29
28.02.-13TakkuinenWRJ/Western Riding, WRJ-Cup7/58
10.03.-13AkileyaWRJ/Western Trail4/44

PÄIVÄKIRJA

Tammikuu 2013 - kirjoittanut Leandro (Oresama)
Näin vuoden alussa on hyvä katsoa taaksepäin edelliselle vuodelle ja eteenpäin tulevalle. Aloitetaan menneiden muistelusta, nimittäin vuoden 2012 kahdesta kuluneesta kisakaudesta. Koko kevään ja kesän kestänyt kausi meni erinomaisesti. Baby kisasi paljon, menestyi hyvin ja palasi kotiin loppukesästä kuukauden lomajaksolleen väsyneenä, jonkin verran laihtuneena mutta iloisena. Jo viikon kuluttua tamma oli levänneen oloinen ja työskenteli mielellään puolipäiväisenä apurina tilan töissä. Kuukausi kului nopeasti ja taas tamma lähti matkustamaan.
Syksyn ja alkutalven kausi ei sujunut yhtä jouhevasti. Baby alkoi väsyä nopeammin, sen kilpailutahtia hidastettiin, ja saatuaan enemmän vapaapäiviä stressi hellitti mutta samalla rentoutuminen salli erilaisten pikkutautien iskeä. Ana hoivasi Babyn kuntoon ulkomailla ja aloitti kilpailut aivan alusta kokonaan uudelleen suunnitellulla aikataululla. Se auttoi. Kilpailuita oli tosin huomattavasti vähemmän kuin ensimmäisellä kaudella, joten sijoittumisiakin tuli vain muutama. Silti vuosi 2012 toi noin 80 sijoitusta.
Vuonna 2013 noudatetaan erittäin rentoa kilpailutusaikataulua, sillä Babyn sijoituksia puuttuu enää pari jotta se olisi päässyt tavoitteeseensa. Tamma saa osallistua lähimpiin kisoihin ja asua pääasiassa täällä kotona yökyläreissuja lukuunottamatta. Kun se on saanut tarvittavat tulokset, se saa jäädä kotiin loppuajaksi. Vaikka Baby pitikin kilpailuista, muiden tammojen mukana matkustaminen on juuri tältä yksilöltä aivan liikaa vaadittu.
Helmikuu 2012 - kirjoittanut Leandro (Oresama)
Soleilin kaupungissa lopputalvi on aina leutoa. Plusasteita on nyt keskimäärin viisitoista päiväsaikaan, mikä on jo kolmisen astetta enemmän kuin viimekuussa. Se ei kuitenkaan ole pelkästään hyvä asia, koska Baby työskentelee parhaiten viileässä. Sitkeä tamma jaksaa kyllä vaikka kolmessakymmenessä asteessa, mutta en halua rasittaa sitä hengiltä. Viisitoista astetta ei kuitenkaan ole läheskään sama asia kuin kolmekymmentä, vaan nyt on vielä viileähköä.
Babylla kävi tänään ratsastamassa eräs 12-vuotias tyttö. Tamma tykkäsi vaihtelusta. Tyttö olisi tahtonut mennä kaiken maailman outoja kiemuroita, joita kutsui kouluratsastukseksi, mutta minä sanoin, että Baby on arvokas työntekijä eikä sen kanssa tarvitse pelleillä. Päätin ottaa tytön ja Babyn mukaan töihin katselijoiksi, jotta tyttö näkisi, millaista on oikea ratsastus. Enemmän ratsukosta oli haittaa kuin hyötyä, mutta tyttö innostui näkemästään niin, että kysyi, pääsisikö meille ensi kesänä kesätöihin. Minä lupasin heti. On kivaa, kun nuoret kiinnostuvat hevosista, jotka tekevät oikeaa työtä.
Maaliskuu 2013 - kirjoittanut Ana (Oresama)
Arvatkaapa, ketkä ovat parhaat kilpahevoset koko Soleilissa. Meidän Chauncey Abi ja Classic Baby. Ja arvatkaapa, antaako Leandro minun kilpailla enää niillä. Tässä kuussa on tullut täyteen Classic Babylle 80 sijoitusta. Tamman viimeisessä kisassa ratsastin sillä voittoon kymmenes päivä Akileyassa. Tiedän, ettei näin monta kertaa voittaneella ole järkeä kilpailla enää, mutta arvatkaa vain, olenko katkera. Babyn kanssa oli ilo reissata.
Leandro on tietenkin pakahtumaisillaan onnesta. Hän sai takaisin kaksi parasta työhevostaan - Abin ja Babyn Olisittepa nähneet, kuinka riemusta kiiltelevänä mieheni ratsasti Babylla aamunkoittoon kahdestoista päivä tätä kuuta, kun tamma oli tullut takaisin 10. päivä ja levännyt kokonaisen vuorokauden. Ratsukko meni töihin. Babykin näytti tyytyväiseltä. Minä lähdin itse pellolle Maybe Miraclella vasta nelisen tuntia myöhemmin viemään miehille levänneitä hevosia, ja ketkä pellolla riehuivatkaan? Leandron ja Babyn työt olivat tekemättä, mutta ilmeisesti ratsukko oli jaksanut juosta neljä tuntia rinkiä muiden ympärillä. Baby oli väsynyt, mutta iloinen. Leandro oli myös väsynyt kaikesta riehumisesta, mutta vähemmän iloinen, kun otin Babyn pois ja annoin hänen kuulla kunniansa.
Toukokuu 2013 - kirjoittanut Leandro (Oresama)
Asiat ovat nyt niin, että Babylle pitäisi saada toinen varsa nyt ja heti. Miksi? Siksi, että se on muuten valmis laatuarvosteluihin, vinkuu Ana. Mutta tosiasiassa toinen varsa täytyy saada, koska Baby on yhtä ylivertainen siitostammana, kuin se oli kilpahevosena ja on edelleen työhevosena. Suunnittelen astuttavani sen tässä kuussa jollain tallin oreista.
Baby on ollut koko alkukuun aivan tavallisessa käytössä. Se muistaa edelleen, miten töissä käyttäydytään, vaikka onkin riekkunut kilpakentillä jo pitkään. Tavalliset päivät eivät tylisistytä tammaa, vaan se on yhtä taitava kuin aina ennenkin. Nyt on niin kuuma päivä, että palkolliseni viettävät siestaa aamusta iltaan, joten aion lähteä Babyn ja Abin kanssa uimaan.
Kesäkuu 2013 - kirjoittanut Ana (Oresama)
Soleil on vihdoinkin herännyt. Koko kaupunki, vaikkei Soleil siis suuri paikka olekaan, on kiinnostunut meidän Babysta ja sen tarhakaverista Anasta. Molemmat ovat oivallisesti menestyneitä tammoja, mutta ne ovat olleet sitä kuitenkin jo melko kauan. Tässä kuussa lehdistö heräsi. Soleilin paikallislehdet ovat jo kuvanneet Babya ja haastatelleet henkilökuntaa siitä, ja loppukuusta Brisesiin tulee kylään toimittajia muualtakin. Minusta on ihan kivaa, että Baby on huomattu, mutta Leandro vain murjottaa. Kuulemma kuluu liikaa aikaa toimittajien kanssa lässyttämiseen, kun töitä on ihan järkyttävästi. Minusta Leandron ja Babyn pikku päiväkävelyt eivät töiltä näytä. Parivaljakko hiippailee käynnissä auringonnousuun joka aamu. Puolipäivän aikoihin ratsukko sipsuttaa takaisin ja Leandro vaihtaa hevosta. Babyn hoitaminen jää minulle. Tamma ei koskaan näytä väsyneeltä. Leandro sanoo, että se on tarkoituskin. Ei hevosia kilpailuissakaan pakoteta läkähtymään töittensä alle, eikä tietenkään oikeassa elämässä myöskään.
Heinäkuu 2013 - kirjoittanut Ana (Oresama)
Kuudentenatoista päivänä kävi eläinlääkäri. Yhtä yötä ennen sitä Leandro talutti ontuvan Babyn tallipihaan selittämättä mitään. Kolme päivää eläinlääkärin käynnistä Baby alkoi kävellä normaalisti. Lääkäri määräsi viikon loman töistä, sen jälkeen muutaman päivän kevyttä työtä ja sitten, mikäli kevyt työ onnistuisi, niin hevosta saisi käyttää taas normaalisti. Olin koko ajan hermoraunio ja odotin, että Baby saisi tappotuomion. Pelkäsin, että jotain on kuitenkin murtunut tai muutoin hajonnut. Sitkeä tammamme kuitenkin linkutti haassa kolmisen päivää ruoan perässä, ja parani sitten. Nyt Baby on ollut jo vähän aikaa oikeissa töissä Leandron kanssa. Mieheni sanoo, ettei sitä vaivaa mikään enää.
Elokuu 2013 - kirjoittanut Leandro (Oresama)
Ei ole todellista! Minä olen ihan oikeasti joutunut tässä kuussa käskeä henkilökunnan kastella hevosia! Ja olen tehnyt sitä itse!! Babya kastellessani naapurin mummeli huusi aidan takaa, että ei se siitä kasva, vaikka kuinka kastelen. Minä virnistelin kastelukannu kourassani. Haassa hevoset menestyisivät vielä tässä kuumuudessa, mutta kun töistä tullaan, ne ovat aivan poikki ja virkoavat vasta viilennettyään. Töiden lomassakin on pakko välillä viilentyä.
Baby paitsi kuumuu, myös kärsii janosta. Tottakai se saa vapaalla juoda aivan normaalisti, mutta kesken työpäivän sen ei voi antaa juoda rauhassa niin kuin muiden hevosten. Kerran erehdyin jättämään sen vahtimatta ja hupsista keikkaa - se oli imaissut sisäänsä litrakaupalla vettä ja hölskyi ikävästi, kun piti liikua. Sinä päivänä palasin kotiin vaihtamaan hevosen, mutta viisastuin kerrasta. Silti on joka päivä yhtä kurjaa ottaa Baby pois juomasta kesken kaiken. Eläinlääkäriä en todellakaan hälyytä paikalle tällaisen takia, koska tamma ei juo NIIN hirvittävästi, että siinä olisi jotain vikaa. Sillä on vain jano.
Syyskuu 2013 - kirjoittanut Leandro (Oresama)
Oooooh, ihanaa! Lämpötila ei ole enää kolmeakymmentä varjossa, vaan vain parisenkymmentä auringossa. Sen kunniaksi olemme käyneet Babyn kanssa maastossa kaikkina vapaapäivinäni. Minusta on ihan eri asia ratsastaa töissä kuin huvikseen, ja niin taitaa olla Babystakin. Vaikka se on selkeästi uupunut työskennellessään viisi päivää viikosta, se on silti energiaa täynnä maastolenkeillämme kerran viikossa. Se jaksaa kiipeillä tai hölkätä tai tarpoa heinikossa ikuisesti. Se ei väsy, vaan on kiinnostunut kaikesta. Sietääkin olla: Brisesissä kaikilla on niin kiire, ettemme oikeastaan ratsasta huviksemme. Siksi meillä ei ole myöskään varsinaisia maastolenkkejä. Polkumme kulkevat lehmäaitauksesta lihasonnien aitaukseen ja pihatoille. Babyn kanssa olemme kuitenkin aukaisseet uuden polun joka päivä. Vaikka polut kasvavat umpeen heti meidän jäljessämme, se ei haittaa. Olemme löytöretkeilleet pian metsän joka kolkan.

Lokakuu 2013 - kirjoittanut Ana (Oresama)
Leandro ei ota minua tosissaan! Sanoin jo sata vuotta sitten, että Babylle täytyy saada varsoja. Leandro sanoo vain aina, että myöhemmin, myöhemmin, tamma on vasta seitsemän ja parhaassa työiässä. Minä sanon, että nyt nyt nyt, tamma on jo seitsemän ja parhaassa varsomisiässä! Sitä paitsi Baby on laihtunut Leandron rääkissä. Nyt, kun sadekausi alkaa, ovat haatkin muuttuneet sellaisiksi mutamössöiksi, että ei niissä mitään kasva. Kaiken järjen mukaan Babylle ja muille pitäisi sitten niittää tuoretta heinää muun rehun mukaan, mutta Leandro toteaa vain, että ei ole aikaa, on kiire. Ihmekään, kun hevoset laihtuvat.
Pyynnöstäni Leandro päästi Babyn kuitenkin kuukauden lomalle jotta voin hoitaa sen taas kuntoon. Olemme maastoilleet kovasti. Lenkeillä Baby vetää aina pieniä kärryjä perässään, vaikka ratsastankin sillä. Kärryissä on alkumatkasta sirppi, mutta loppumatkasta muutaman pysähdyksen jälkeen siellä on sirpin seurana kymmenisen kiloa tuoretta heinää hevosille. Se jaetaan aina tasan päiväruokien mukana kaikille. Se on mukavaa vaihtelua paaleista kiskottuihin kuivaheiniin.
Ilmoitan Babyn muuten WRJ'n laatuarvosteluun, joka on ensikuussa!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti