lauantai 15. huhtikuuta 2017

Midnight Dragonella

Nimi:Midnight DragonellaOmistaja:Oresama VRL-02753
Sukupuoli:TammaKasvattaja:Francesca Ferrera, evm
Rotu:PaintPainotus:Lännenratsastus
Säkäkorkeus:161cmMeriitit:WRJ-II
Syntynyt:01.01.-12 (30v)

30-vuotias Nina kuoli vanhuuteen 15.4.2017.

KUVAGALLERIA

  
© shi-stock / DA.

LUONTEESTA

Ninassa on ytyä. Sen huomasi jo tamman kasvattaja Ferrera, joka oli kaavaillut varsasta käyttö- ja harrastehevosta kotitilalleen. Koska Nina on aivan liian taitava, älykäs ja vireä pelkkään kotikäyttöön, päätti yhteistyökumppanimme Ferrera myydä kasvattinsa meille. Kasvattaja piti option yhteen Ninan varsaan, mutta ei ole vielä kysellyt yhtäkään varsaa itselleen. Nina taas on tykännyt olla täällä Brisesissä, koska sen hermo kestää kilpailua ja sille on paljon aktivoivaa tekemistä tarjolla.
Nina oppisi huonoille tallitavoille nopeasti, ellei sitä pitäisi kiireisenä. Harjauksessakin se on rauhallisimmillaan, kun sillä on tekemistä. Brisesin väki onkin joutunut kehittämään Ninaa varten miljoona uutta hevoslelua. Pelkkä narulla kattoon köytetty nauris ei tammalle kauaa riitä karsinassa, harjailusta puhumattakaan. Jos Ninan hoitaa nopeasti valmiiksi ja satuloi ripeästi, ei sille tarvi järjestää viihdykettä, mutta mikäli sille ei edes juttele pitkän puunaustuokion aikana, se alkaa ensin heilua hermostuneesti ja myöhemmin luimistella ja uhkailla. Nina ei ole kuitenkaan koskaan oikeasti tehnyt mitään, mutta miksi tylsistyttää sitä huvin vuoksi? Ainakaan kengityksestä tai lääkärikäynneistä ei tulisi mitään, ellei Nina saisi samalla räplätä vaikkapa puuklapiin työnnettyä porkkanaa.
Nina on taitava ratsu, joka ei jaksa montaa toistoa samasta asiasta. Se rakastaa vauhtia ja sänkipelloilla kilpailtaessa se kuumuu melko nopeasti. Trail on sen mielestä hauskaa, mutta tamma on niin utelias luonne, että se suoriutuu esteistä liian hitaasti. Ninalla onkin ryhdytty valmentautumaan vähän vauhdikkaampiin lajeihin. Esimerkiksi tynnyrinkiertoa se rakastaa tosi paljon, eikä kuumu, koska tietää toistojen kautta, mitä siltä odotetaan. Kilpakentät, meluisimmatkaan, eivät meidän Ninaa pelota, vaan kisoissa se esiintyy ammattilaisen elkein.
Nina on ronski tarhakaveri muille hevosille, ja sopii menevämpien, nuorempien tammojen seuraan parhaiten. Se hakeutuu automaattisesti laumansa arvoasteikossa korkealle, mutta ei yritä väkisin johtajaksi. Laidunkauden alussa hevonen kuitenkin kokeilee, onko lauman johtajatammassa tarpeeksi ainesta. Jos ei, Nina itse vie vallan, ja jos on, se ei koskaan esimerkiksi aiheuta tappelua.

SUVUSTA

Distant Beginning
paint, 160cm, evm.
Master Negro
paint, 162cm, evm.
Master Maker
paint, 158cm, evm.
From the Sea
paint, 157cm, evm.
Armenian Beginning
paint, 156cm, evm.
Woodoo
paint, 158cm, evm.
Beyond Imagination
paint, 159cm, evm.
Midnight Amanda
paint, 163cm, evm.
Son of the Tsunami
paint, 159cm, evm.
WW Magnifico
paint, 161cm, evm.
Frog Robot
paint, 155cm, evm
Midnight Hill
paint, 165cm, evm.
Dancing on the Hill
paint, 165cm, evm.
Midnight Rachel
paint, 160cm, evm
Fransisca Ferreran omistama, Charlie Sweeneyn tilalla asuva Distant Beginning on kilpaillut koko aikuisikänsä monessa lännenratsastuksen lajissa. Erityistä menestystä se on saavuttanut keyhole racessa ja pole bendingissä, mutta eipä ori huono ole myöskään tynnyrinkierrossa. Koska hevonen on myös komea, sopusuhtainen ja erittäin hyvin käsiteltävä, on siitä tullut vanhemmiten hieno siitosori. Joka vuosi hevosella astutetaan kymmeniä tammoja, parhaina vuosina jopa sata. Distant Beginning, 160cm korkea ruunikko tobiano, on upea periyttäjä, mutta tällä hetkellä harmittavan yleinen nimi kilparatsujen suvuissa.
162cm korkealla Master Negrolla on valloittavan kekseliäs ja periksiantamaton luonne. Se sai nimensä luonteensa ja ulkonäkönsä perusteella: ori näyttää kokonaan mustalta pääkuvissa, koska sillä on valkoista vain vatsan alla, alhaalla kyljissä ja jaloissa. Hevonen on periksiantamattomuutensa vuoksi hyvä kisahevonen, mutta nuorempana myös vaikeasti koulutettava. Toisaalta Negro on saanut kehuja siitä, että kun se oppii asian kerran, se tekee sen oikein lopun ikäänsä. Negro kuoli vuonna 2014 32-vuotiaana elettyään siitosorina Meksikossa yli kymmenen vuotta kisauran päätyttyä.
Master Negron isä oli Master Maker, 158cm korkea mustankirjava ori. Hevonen oli kaunis ja sopusuhtainen, minkä vuoksi se pärjäsi näyttelyissä hienosti, jos kohdalle osui hieman kevyempää rakennetta hakeva tuomari. Ori oli luonteeltaan räiskyvä, mutta pysyi kyllä käsissä. Nuorena orina se kilpaili jonkin verran keyhole racessa, ja menestys oli starttimäärään nähden hyvää.
147cm korkea From the Sea astutettiin Master Makerilla, koska orin seuraavasta varsasta toivottiin vähän vahvarakenteisempaa ja kuitenkin sopivaa säkäkorkeudeltaan. Sea oli nimittäin paint horseksi hieman turhan raskasrakenteinen, vaikka rakenneviat eivät olleetkaan merkittäviä. Kilpatamma tämä hevonen ei ollut, eikä siitostammakaan. Se oli työtehtävissä kotonaan koko elämänsä ja sai kolme varsaa Master Makerista, koska yhdistelmästä pystyi tuottamaan sopusuhtaisia, taitavia varsoja.
Armenian Beginning on 156cm korkea ruunikonkirjava nöyrä tamma. Se oli niin luottavainen ja herkkä ratsastettava, että moni sanoi siitä olevan vaikka trail-tyyppisiin kilpailuihin, ja ihan voittoon asti. Sen omistajaa ei kuitenkaan kilpailutus kiinnostunut, ja niinpä tamma kasvoi kotonaan käytännössä kouluttamatta, ja siitä tuli suoraan siitostamma.
158cm korkea Woodoo menestyi näyttelyissä, halter-luokissa ja sen lisäksi oli aika ässä western trailissa. Orilla oli kaksi herasilmää ja monien mielestä sen nimi sopi sen ulkonäköön hienosti. Oria kuvattiinkin usein erilaisten hevoslehtien kanteen. Esimerkiksi Virtuaalihullu, Virtuaalix ja Vhevosmaailma ovat julkaisseet hevosesta sekä kuvia että juttuja. Vakavammat, lännenratsastukseen keskittyneet lehdet tallensivat kuitenkin Woodoon oikeaa elämäntarinaa ja kisamenestystä paljon paremmin.
Beyond Imagination -parka kuoli nuorena. Se oli ehtinyt kilpailemaan yhden kauden menestyksekkäästi ja synnyttämään ensimmäisen varsansa onnistuneesti. Kiltti 158cm korkea tamma kuitenkin kuoli jonkinlaiseen raskausmyrkytykseen toista varsaansa kantaessaan. Tamman tunteneiden mielestä se oli menetys lännenhevoskannalle. Nuoressa tammassa oli aineista, todistihan sen jo ensimmäisen kauden huikea menestyskin trailissa, reiningissä, ridingissä ja pleasuressa.
Midnight Amanda on Fransisca Ferreran omistama ja kilpailema pole bendingiin ja keyhole raceen painottunut ratsu. Ferreran ja hevosen valmentajana on alusta asti toiminut Mark Ferrera, F. Ferreran isä ja Midnight-tammalinjan luoja. Menestys oli upeaa ensimmäiset neljä kautta, mutta ikävä kyllä loppui hevosen ja F. Ferreran loukkaantumiseen harjoituksissa. F. Ferrerasta tuli hevoskasvattaja isänsä jalanjäljissä, ja Amandasta tuli siitostamma. Amanda on yhä nuoremman Ferreran tilalla ja voi hyvin vanhasta vammastaan huolimatta. Jälkeläiset ovat kaikki olleet menestyneitä omalla tavallaan. Amanda on 163cm korkea ratsu.
Son of the Tsunami on tarkoin valittu ori paint horse -jalostukseen. Se ei ole kilpaillut, eikä sillä ollut muitakaan näyttöjä, kun Mark Ferrera löysi sen elämästä harrastehevosen elämää. Mark osti orin edullisesti, sillä sen entiset omistajat eivät ymmärtäneet orin olevan ulkomuodoltaan täydellinen ja luonteeltaankin poikkeuksellisen nöyrä ja työteliäs. Son of the Tsunami on todella vaalean ruunikonkirjava hevonen ja 159cm korkea.
WW Magnifico kilpaili ahkerasti Euroopassa, mutta kun se tuotiin Amerikkaan, sen kilpailutuloksia ei kukaan laskenutkaan miksikään. Ori oli menestynyt upeasti, mutta koska paikallisiakin hyviä oreja oli riittävästi, moni ei huomannut Magnificoa. Leonardo Vilen, tuo ovela vanha italialainen hevoskasvattaja, kuitenkin osti orin itselleen huutokaupasta, kun halvalla sai. Hän ei enää kilpaillut vanhalla hevosella, mutta ryhtyi astuttamaan sillä tammoja, joiden varsoja oli tarkoitus myydä pois. Niin Magnificokin sai jalansijan jalostuksessa, ja sen varsat levisivät laajalti harrastekäyttöön, vaikka orin sukulinjaa ei harkiten jalostettukaan eteenpäin. Tämä mustankirjava ori oli 161cm korkea.
Yksi Magnificolla astutettu tamma oli Leandro Vilenin Frog Robot, siro 155cm korkea siitostamma. Hevosella ei ollut kilpakokemusta, mutta Vilen tiesi sen hyväksi tammaksi käytettyään sitä monen muunkin kasvattinsa emänä. Tammasta ei ollut muuta tietoa kuin todistus puhtaasta rodusta, mutta se osoitti olevansa hyvä periytäjä ja nöyrä hevonen.
Midnight Hill on Midnight-tammalinjasta, joka on hevoskasvattaja Mark Ferreran ilo ja ylpeys. Koska linja oli jo saanut jonkin verran huomiota osakseen, koki Ferrera, että tällä lupaavalla 165cm korkealla tammalla oli turha todistella mitään kilpailemalla. Hevonen sai turvallisemman elämän: siitostamman työn, kun ikää oli riittävästi. Hill saikin useita varsoja, joista viimeistä lukuunottamatta kasvattaja piti kaikki tammat kotona jatkamassa sukuaan. Hill kuoli vanhuuteen 26-vuotiaana kotitilallaan.
165cm korkea Dancing on the Hill oli parhaista parhain kilpaori, joka starttaili keyhole racessa ja tynnyrinkierrossa. Vauhtia tästä suuresta orista löytyi, eikä se jäänyt keneltäkään huomaamatta. Hevosen omistaja piti ratsunsa astutusmaksut kuitenkin alusta loppuun niin korkeana, että moni ei uskaltanut riskeerata rahojaan tietämättä, mitä ori periytti. Yksi rohkeista oli Mark Ferrera, joka toistuvasti käytti upeaa ratsua tammoilleen. Hyväksi periyttäjäksi hevonen osoittautuikin. Tämän ryhdikkään rautiaan tobianon jälkeläisillä on niin näköä kuin kykyäkin.
Midnight-tammalinjan toinen perillinen on Midnight Rachel, jolla Mark Ferrera kilpaili nuorena aikuisena tynnyrinkiertoa. Tamma menestyi ja voitti ihan arvokisojakin. Se sai kymmenisen varsaa keskellä kisakausiaan synnyttämättä tai kantamatta yhtäkään kuitenkaan itse. Mark oli tarkka hevosestaan ja pelkäsi hienon 160-senttisen arvokisavoittajansa terveyden puolesta, ja käytti halvempia tammoja sijaisemoina jatkuvasti. Vanhana Rachelista ei siis tullut varsinaisesti siitostammaa, vaan ennemminkin munasolunluovuttaja ja omistajansa rakkain lemmikki. Rachel kuolikin vasta 35-vuotiaana omistajan pidettyä sitä lääkkeiden voimalla väkisin hengissä viimeiset puoli vuotta.

JÄLKELÄISET

09.11.-14 t. Midnight In Paris RR (i. Some Power)

KILPAILUT

PäivämääräJärjestäjäLuokkaSijoitus
28.02.-12ZurückWRJ/Pole Bending4/23
29.02.-12ZurückWRJ/Pole Bending3/23
01.03.-12ZurückWRJ/Pole Bending1/23
01.03.-12ZurückWRJ/Keyhole Race2/17
03.03.-12ZurückWRJ/Keyhole Race4/17
26.03.-12ZurückWRJ/Pole Bending3/23
29.03.-12ZurückWRJ/Keyhole Race3/27
30.03.-12ZurückWRJ/Keyhole Race4/27
19.03.-12KilvaWRJ/Barrel Racing1/21
12.06.-12ZurückWRJ/Keyhole Race4/23
13.06.-12ZurückWRJ/Barrel Racing1/29
16.06.-12ZurückWRJ/Pole Bending3/24
23.06.-12MustangWRJ/Barrel Racing3/12
23.06.-12MustangWRJ/Keyhole Race2/12
01.07.-12ZurückWRJ/Barrel Racing3/23
01.07.-12ZurückWRJ/Keyhole Race3/16
02.07.-12ZurückWRJ/Keyhole Race3/16
04.07.-12ZurückWRJ/Pole Bending1/14
05.07.-12ZurückWRJ/Barrel Racing4/23
23.09.-12ArcadiaWRJ/Keyhole Race1/13
11.02.-13JindabyneWRJ/Barrel Racing1/32
11.02.-13JindabyneWRJ/Barrel Racing5/32
12.02.-13JindabyneWRJ/Barrel Racing5/32
12.02.-13JindabyneWRJ/Barrel Racing4/32
13.02.-13KK BailadorWRJ/Pole Bending1/32
13.02.-13JindabyneWRJ/Pole Bending2/34
14.02.-13JindabyneWRJ/Keyhole Race4/29
14.02.-13JindabyneWRJ/Barrel Racing2/32
15.02.-13KK BailadorWRJ/Pole Bending3/32
20.02.-13Guards HingstarWRJ/Barrel Racing3/13
04.03.-13JindabyneWRJ/Keyhole Race4/26
05.03.-13JindabyneWRJ/Keyhole Race4/25
06.03.-13JindabyneWRJ/Barrel Racing5/35
06.03.-13JindabyneWRJ/Keyhole Race3/25
07.03.-13JindabyneWRJ/Barrel Racing1/35
07.03.-13JindabyneWRJ/Barrel Racing5/35
10.03.-13VienrenWRJ/Barrel Racing3/15
10.03.-13VienrenWRJ/Pole Bending1/15
10.03.-13VienrenWRJ/Halter2/17
10.03.-13AkileyaWRJ/Freestyle Reining4/30
10.03.-13AkileyaWRJ/Barel Racing1/32
11.03.-13AkileyaWRJ/Halter5/31
11.03.-13AkileyaWRJ/Keyhole Race1/21
24.03.-13TakkuinenWRJ/Halter3/23
25.03.-13ZurückWRJ/Pole Bending6/39
26.03.-13ZurückWRJ/Halter5/32
26.03.-13ZurückWRJ/Barrel Racing1/39
01.04.-13JindabyneWRJ/Barrel Racing2/57
01.04.-13JindabyneWRJ/Pole Bending3/55
03.04.-13JindabyneWRJ/Keyhole Race2/55
04.04.-13JindabyneWRJ/Barrel Racing3/57
04.04.-13JindabyneWRJ/Pole Bending6/56
18.09.-13Zur&uul;ckWRJ/Pole Bending1/52
10.03.-14Zur&uul;ckWRJ/Barrel Racing2/48
12.03.-14Zur&uul;ckWRJ/Barrel Racing6/48
15.03.-14Zur&uul;ckWRJ/Pole Bending1/36
16.03.-14Zur&uul;ckWRJ/Halter2/34
04.10.-14Zur&uul;ckWRJ/Halter1/43
07.10.-14Zur&uul;ckWRJ/Halter3/43
18.11.-14Incredible DottiesWRJ/Halter5/48
21.11.-14Zur&uul;ckWRJ/Halter4/46
22.11.-14StableyardWRJ/Keyhole Race4/59
23.11.-14Zur&uul;ckWRJ/Pole Bending3/31
23.11.-14StableyardWRJ/Keyhole Race2/59
24.11.-14Zur&uul;ckWRJ/Pole Bending4/31
25.11.-14Zur&uul;ckWRJ/Pole Bending2/31
25.11.-14Zur&uul;ckWRJ/Keyhole Race4/33
30.11.-14StableyardWRJ/Freestyle Reining7/68
02.12.-14StableyardWRJ/Barrel Racing5/63
02.12.-14StableyardWRJ/Keyhole Race6/62
04.12.-14StableyardWRJ/Versatile Horse1/49

PÄIVÄKIRJA

Maaliskuu 2017 - kirjoittanut Ana (Oresama)
Ensikuussa on aika laittaa Nina laatuarvosteluihin. Tamma on kuitenkin jo melkein kolmekymmentä, eli korkea aika on toimia, mikäli aikoo! Vaikka toivoisin, että Nina on kanssani täällä ikuisesti, se ei valitettavasti ole mahdollista, eihän se minkään lemmikin kanssa käy. Laatuarvostelu on nyt kuitenkin hoidettava pois alta, sillä olisihan se sääli, ellei Ninan hulppea ratsunura saisi ansaitsemaansa loppuhuipennusta, eli palkintoa. Tamman ainoa varsakin kun nyt sai kilpailtua WRJ-sijoituksensa kasaan, niin se saisi sitten viedä Ninan suvun kunniaa eteenpäin ja näyttää sukutauluun linkitettävällä palkinnolla, minkälainen ässä sen emäkin oli!
Nyt täytyy alkaa suunnitella. Milloin saisin Ninan vietyä? Milloin olisi aikaa? Milloin ehdin pitää vapaapäivän? Matkoineen koko reissuun menee ainakin kolme päivää, joten myös Ninan majoitus reissussa olisi hoidettava.
Helmikuu 2016 - kirjoittanut Leandro (Oresama)
Ninalla on ollut rankka kuukausi. Se on tarhaillut oikeastaan aina mummotammalaumassa, johon kuuluu sen itsensä lisäksi Morning Memory, Chauncey Abi ja Classic Baby. Tammat ovat olleet varsasta asti yhdessä joka päivä, ja niiden kaikkien eläköidyttyä ne ovat olleet samassa paikassa ympäri vuorokauden. Tässä kuussa kuitenkin Morning Memory ja Chauncey Abi ovat siirtyneet vihreämmille niityille, ja vaikka Ninalla on vielä Baby kaverinaan, on se selvästi ikävöinyt muuta laumaansa. Aluksi tamma ei edes syönyt, ja jouduin laittaa sille eräänä iltana tipankin, kun se oli ihan kokonaan kuivunut. Ajattelin, että nyt se on menoa Ninankin kanssa - mutta onneksi ei! Nina ja Baby nimittäin piristyivät, kun Abin tammavarsa, Chauney Ana, siirrettiin samaan hakaan vähän pakkaa sekoittamaan. Mummot tulevat hyvin toimeen nuoremman rouvan seurassa ja sen hieman energinen olemus on ollut piristävää vanhuksille. Nyt Ninalla on taas kaikki ihan hyvin.
Joulukuu 2016 - kirjoittanut Ana (Oresama)
Ninaa ikä jo painaa. Se ei ole enää pitkiin aikoihin ollut muualla kuin karsinassaan, haassaan muiden mummotammojen kanssa tai matkalla näiden kahden pisteen välillä. Se ei ole rouvaa kuitenkaan haitannut, koska Nina ei enää liikuntaa kaipaa. Sen nivelet ovat jo aika kuluneet, ja pidempien matkojen käveleminen olisi kivuliasta. Näkökään ei enää tunnu olevan entisensä. Tammassa on kuitenkin vielä elämää jäljellä ja se osaa jopa vielä aloittaa uusia projekteja. Tässä kuussa Nina opetteli nimittäin kaatamaan haassa olevan vanhan ammeen, jota tammalauma käyttää varajuoma-astianaan. Ensimmäisen kerran amme kaatui varmasti vahingossa, mutta Ninanpentele huomasi saavansa piehtaroida nautinnollisesti kaatuneessa vedessä, joten se toisti vahingon muutaman kerran. Nyt amme on jouduttu ottamaan pois, koska Nina ei enää anna veden olla siellä. Pitää keksiä rouvaslaumalle jokin uusi astia.
Joulukuu 2013 - kirjoittanut Ana (Oresama
Kun laukkasin ulos Zurückin radalta viimeisen kerran tässä kuussa, heitin taas kerran hyvästit yhdelle osalle elämästäni. Minä jatkan kilpailua ensivuonna - Nina ei. Sen harjaaminen viimeistä kertaa kuljetusta varten tuntui hartaalta hetkeltä. Oli niin rauhallista, vaikka ympärillä oli kauhea vilinä. Ninakin käyttäytyi poikkeuksellisen hyvin.
Muuten viimeinen yhteinen kuukautemme on ollut hauska. Kisat eivät ole menneet aivan täysin putkeen, koska olemme joutuneet kilpailemaan paljon hallissa. Nina ei ole tottunut maneeseihin, koska meillä ei ole sellaisia kotona. Lumikaan ei ole sille tuttua. Se on joutunut asumaan muutamia päiviä Zurückissa Alppien tuntumassa, koska siellä oli kisarypäs, ja lumi haittasi sitä kamalasti. Ratsastelin aamulenkit kyllä ulkona, jotta Nina rentoutuisi, mutta ei auttanut. Maneesillakin se meni huonosti eikä tuntunut lämpeävän kunnolla ollenkaan.
Mutta ei se haittaa, että viimeinen rutistus oli heikohko. Yhtenäisenä kun katselee tamman kisakalenteria, on kisanäyttö aika vakuuttava. On ilo sanoa tammaa omakseen, ja vaikka on nyt haikeaa päästää se eläkkeelle, yhteiset kisamuistot ovat ikuisia. Seuraavaksi saankin nauttia Ninan varsasta, Midnight In Parisista.

Maaliskuu 2013 - kirjoittanut Ana (Oresama)
Jestas, mikä kausi! Tämä oli kauden viimeinen kuukausi, ja olemme juuri nyt kotimatkalla. Viimeiset kisat olivat lähellä, joten olemme reissun päällä autolla. Nina on tuolla takana muiden kanssa, ja minä kirjoitan tätä. Leandro ajaa, koska oli katsomassa viimeiset kisat.
Niin, Ninan maaliskuu on ollut aivan uskomaton. Sijoituksia on suorastaan satanut! On ollut helppo hymyillä voittajana, kun on voinut nyt jotenkin luottaa onneensa. Tykkään kilpailemisesta, mutta vaikka tässä on kyse taidosta, arpa ratkaisee yllättävän paljon.
Niin tai näin, Nina jää nyt joksikin aikaa kotiin lepäämään. Nuoret tammat lähtevät ensiviikolla radalle. Leandrolla ei ole Ninalle suunnitelmia. Tamma ei kuulemma käy juuri nyt tilan töihin, kun on kiire, eikä kukaan jaksa otella sen kanssa. Ajattelinkin, josko joku haluaisi vuokrata kilpatammani harrastekäyttöön muutamaksi kuukaudeksi... Mutten tiedä, maltanko antaa sen vieraalle...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti